Terugblik op Nursing Experience 2022

Onze UmbraZorgers brachten vorige maand een bezoek aan Nursing Experience in Den Bosch. Het in zorgland welbekende event is de plek bij uitstek voor geïnteresseerden voor de zorg kennis te maken met de verschillende aspecten ervan. Het biedt deelnemers de kans om te leren over de diverse rollen en verantwoordelijkheden van verpleegkundigen, evenals de verschillende specialisaties binnen verpleging. Of je nu net begint met het overwegen van een carrière in de zorg of al ervaren bent in de sector; voor iedereen val er iets interessants te ontdekken. Door te luisteren naar keynotes van experts, te snuffelen langs kraampjes met de nieuwste zorg-gadgets of door deel te nemen aan diverse workshops.

Wij vroegen collega’s Shirley van der Schoot en Simone Smits naar hun ervaringen. In dit blog blikken ze terug op hun allereerste bijeenkomst voor zorgprofessionals. Wat ze leerden, wie ze ontmoetten en hoe ze deze dag beleefden? Je leest het hieronder.

Warm welkom
Shirley: “Van een aantal van mijn collega’s hoorde ik dat het Nursing Experience een ontzettend leerzame ervaring is. Dat kan ik nu zelf ook beamen want leerzaam was het zeker!”  Ze steekt van wal: “Om 09:00 uur werden we onder het genot van een hapje en een drankje verwelkomd in het 1931 Congrescentrum. En dat was direct al indrukwekkend. Overal stonden stands van bedrijven, instellingen en andere zorggerelateerde organisaties.”

Workshops
Simone: “Ik heb gedurende de dag deelgenomen aan vier verschillende workshops. Bij de één stond omgaan met complex gedrag centraal. De ander ging over persoonlijk leiderschap. En bij weer een ander werd ingezoomd op de driehoeksverhouding tussen de client, het netwerk en de beroepskracht. Deze workshop werd geleid door Barbara Oppelaar en stak er voor mij met kop en schouders bovenuit. Ze vertelde over het belang van de communicatie tussen het drietal. Empathisch luisteren, en meebewegen met weerstand was het advies. Wat zijn de wensen en behoeften van de cliënt? En hoe kunnen het netwerk en de zorgverlener hierin bijdragen? Barbara maakte dit aan de hand van duidelijke praktijkvoorbeelden tastbaar. Wat het geheel heel concreet maakte.”

Wet Zorg en dwang
Shirley vertelt verder: “De drie sessies die ik heb gevolgd hadden stuk voor stuk leerzame, leuke en interessante topics. De workshop die me het meeste is bijgebleven werd geleid door Jan van Hammen. Als acteur en trainer wist hij als geen ander zijn verhaal over de Wet Zorg en dwang over te brengen. Deze wet is in het leven geroepen om vrijheidsbeperkingen tegen te gaan. Onvrijwillige zorg is vaak een antwoord op onbegrepen gedrag. Dus de uitdaging zit ‘m hier in het analyseren, begrijpen en beïnvloeden van gedrag dat we tot dan toe niet snappen. Van Hammen schetste situaties uit eigen ervaringen met zorgverlening in het verleden en heden. Hij haalde reacties op bij het publiek en ging de dialoog aan. Al met al was het een interactieve en ontzettend informatieve sessie.”

Shirley vervolgt: “Ik stond versteld toen van Hammen vertelde over de zorgsector in het verleden. En alhoewel we in deze sector nooit uitgeleerd zijn, ben ik trots op de vooruitgang die er door de jaren heen geboekt is. Ik ben blij dat ik in deze tijd in de zorg werk. Met als voornaamste uitgangspunt de wensen en de behoeften van de cliënt. De zorgvrager heeft ten opzichte van vroeger véél meer regie over zijn of haar eigen leven.”

Tot de volgende!
Simone: “Als afsluiter zijn we samen met het team nog lekker uiteten gegaan waar we alles nog eens rustig nabesproken hebben.” Plannen voor het bezoeken van een volgend evenement zijn al gemaakt. Shirley: “Samen met twee andere collega’s hebben we ons ingeschreven voor een congres in april. Ook hier kijken we nu al naar uit!” 

Wil jij meer weten over de aankomende editie van de Nursing Experience? Alle informatie lees je op deze website.